Social Issues in India @ 04 Nov 2016


Introduction: Social issues (also social problem, social evil, and social conflict) refers to any undesirable condition that is opposed either by the whole society or by a section of the society.

India is facing a large number of social issues such as caste system, child labour, illiteracy, gender inequality, superstitions, religious conflicts, and many more. It is very necessary to get rid of these social evils.
Major Social Issues: We have prepared a list of major social issues in India. They are each discussed below in the following order:

Caste system
Poverty
Child labour
Child marriage
Illiteracy
Low status of women
Gender inequality at work
Dowry system
Sati practice
Alcoholism
Superstition
Sanitation and cleanliness
Religious conflicts
Beggary
Juvenile delinquency

1. Caste system

Introduction: Caste system is a system of defining class or assigning status to individuals from the time of birth. In India, the caste system is mainly profession based. India has been a victim of caste system since ages.

The causes, effects and solutions of Caste system in India are discussed below:

Causes: The main reason behind the growth of Caste system in India is the assignment of caste based on job specialisation. There were different types of jobs in the society which were done by the people based on their capability. This division of job based on specialization resulted into caste system.

Negative effects of Caste system: Caste system has many disadvantages such as:

Encourages untouchability,
Promotes Inequality,
Undemocratic in nature,
Fake differentiation in superiority and inferiority.
Increases gap between upper and lower caste people.
Caste system is also a danger towards the National integration of the country. Caste system is the main key which leads to many inhuman and immoral practices like untouchability, sati system, prostitution etc.

Solution: Education is the only way which will helps the people to become aware of the disadvantages of Caste system.

2. Poverty

Introduction: Poverty refers to a situation when people’s basic needs are not fulfilled. When people doesn’t have the necessary food to eat or clothes to wear or shelter to stay then its called poverty. When people fall Below Poverty Line (BPL), then people can hardly survive to live.

The causes, effects and solutions for poverty in India are discussed below:

Causes: The major reasons or causes of poverty are:

People don’t get proper education which leads to poverty.
In case where the resources and opportunities are limited and the population is high, there arises a situation of joblessness which ultimately leads to poverty.
When a large number of people live in poverty, there is limited scope for the development of country’s economy.
People sometimes have some environmental problems which lead to poverty like lack of rainfall etc. There are many other reasons also like caste system, unemployment etc.
Effects: The negative effects of poverty are mentioned below:

Poor people will always have to depend on others to survive.
Low quality foods may leads to bad nutrition.
Poor people have less liberty for the choice of profession.
Poverty may affect the moral and self esteem of people living in extreme hardship.
Poverty also results in building stress which ultimately affects the relationship of people.
Solutions: The solutions for poverty are discussed below:

Poverty can be checked by increasing job opportunities. It will decrease the rate of unemployment which ultimately results in decrease of poverty in economy.
Government should take more steps towards charity, trusts and also have some transparency while spending money in those social institutions.
There is a need for initiatives of paid leave to the workers.
The education system should be reformed and initiatives should be taken to bring more children to schools.
 

3. Child labour

Introduction: Child labour is a system of involving children in any economic activity. Children at the age of playing engage themselves into economic activity for their family. Child labour can be seen throughout the country in a wide way.

The causes, effects and solution of Child labour are briefly mentioned below:

Causes: The major causes of child labour in India are:

Unemployment and
Poverty
If the above two problems can be resolved from the Indian society, then the country will have less social issues.

Due to unemployment of the parents, children do not get proper education and are forced to get involved in child labour.

Effects: The negative effects or major disadvantages of Child labour include:

Child labour is an inhuman practice. The mental growth of the children engaged in child labour is checked.
Children get less time and opportunity to go to school. They are deprived from education which makes them illiterate.
Child labour destroys their childhood.
Children are the future pillars of the economy and involving them into child labour will only make those pillars weak. Ultimately, Child labour affects the country’s growth.
Solution: The main solution to child labour is:

Imparting education and knowledge to children.
If incomes of the parents can be increased then it is possible for the children’s to get education.
Government will have to take more steps towards proper enforcement of labour laws.
People who are employed and are above the poverty line should take steps towards replacing child workers with adult workers. It will benefit not only the society, but the country at large.

4. Child marriage:

Introduction: Child marriage refers to the marriage of individuals below the prescribed limit of age. Marriage is to be considered legal as per the Indian Law, when the groom’s age is 21 and above and bride’s age is 18 and above.

The causes, effects and solutions for the social problem of child marriage are given below:

Causes: The causes or the main reason behind the child marriage is the poor economic condition of the family of the marriage parties.

Besides there are other reasons also for child marriage like illiteracy, providing security to their daughters by marrying them to secured person, child trafficking, etc.

Negative effects of child marriage: The negative effects of child marriage include the following:

Due to child marriage, the girls become pregnant at an early age. Since their bodies are not properly developed to have kids, it may lead to early maternal death. In many of the cases, the infant baby’s health doesn’t seem good.
Child marriage also leads to illiteracy and poverty.
Due to less compatibility and understanding, relationship between the couples hampers.
Solution: Education is the only and the best way to stop child marriage. Educated people from society should raise voice against child marriage.

Government should take steps to enforce the laws relating to child marriage.

The problem of child marriage can be solved by raising awareness regarding the disadvantages of child marriage.

5. Illiteracy

Introduction: Illiteracy refers to the inability to read and/or write. The problem of illiteracy is a major social issue in India. The problem has spread through-out the country in a wide way. It is one of the most dangerous obstacles in the economy’s growth.

The major causes, negative effects and solutions of the problem of Illiteracy in India are discussed below:

Reason: The major reasons of illiteracy in India are discussed below:

Since a large number of adults in India are illiterate, they don’t understand the importance of getting education for their children.
Due to the problem of unemployment and poverty, children get little opportunity for proper education.
Many people stay illiterate due to some physical or mental disabilities.
Other social evils like caste system, gender inequality also cause illiteracy.
Disadvantages:

Due to illiteracy, crimes happen in India. Only due to illiteracy issue, rates of crime are gradually increasing and health, productivity and growth of the country is gradually decreasing.

Solution: The only and the best way to eradicate illiteracy from the society are by education.

Government should take steps to promote free education for the backward class of the society in government schools.

Government also look at the matter that people get fair payment for their work. Appropriate steps should be taken to create more employment opportunities for adults, so that they can educate their children by sending them to school.

6. Low status of women

Introduction: Low status of women refers to the inferior position of women (in comparison to men) in the society. This reflects the narrow mindset of the society. It is seen all over the country, but widely prevalent in the backward areas.

The causes, negative impact, and solutions of the problem of low status of women are briefly discussed below:

Causes: Narrow mindset of the society is the main reasons behind this problem. Women in India are considered inferior than men since ages. A large part of the society believes that men are more capable to earn more than their women. It is widely seen that the male members of the family try to control the activities of the female members, which leads to the low status of women.

Negative impact: The negative impact of the lower status of women are:

Women do not get the adequate chance to do something to contribute to the society.
Since the status of women in society is low, people want a boy child instead of a girl child. This intensifies the problem of female foeticide.
Solution: The solution to the problem is:

The empowerment of women is of utmost importance for solving the problem.
Awareness must be created to change the narrow mindset of the society. Campaigns must be launched to acknowledge the role and contribution of women in the society.
Education can also help to solve the problem of low status of women in the society.
Mass-media campaigns should be promoted.

7. Gender inequality at work:

Introduction: Inequality at work refers to any type of discrimination in working environment based on caste, gender, race, colour etc. But gender inequality at work means discrimination or unequal treatment between male and female workers.

Causes: The main reason behind the issue of gender inequality at work is the mindset and culture.

The ego of male members prevents the female members to enjoy equal position at work places. People also do this because of unawareness.

Impact and effects: The main impact of gender inequality at work is that society gets shrink and deprived of the minds of the female worker. It also gives rise to low status of women issue in the society.

Solution: The solution for social issue of gender inequality at work is in the hands of people themselves. People should start training and impart proper education for gender equality.

People should also change their perception that women will get less salary in comparison to men. For that, people should introduce successful business women as the role model at their workplaces.

8. Dowry system

Introduction: Dowry is one of the most evil practices that are prevalent in the Indian society. Dowry system is actually the transfer of money, property and other valuable assets of bride’s family to the groom’s family on the eve of marriage.

Reason: There are several reasons of prevailing dowry system in the society like:

Tradition of asking for dowry at the time of marriage.
The greed for easy money.
People also ask for dowry for maintaining status.
Disadvantages: The major disadvantages of Dowry system in the society is:

The bride’s family who generally belong to middle and low-class has to face the bitter-side of it. Bride’s family sometimes loose all their money become for this evil system.
In many cases, by watching the poor situation of their parents, bride becomes mentally affected.
Sometimes, either the bride or her parents also commit suicide.
Many cases of dowry deaths have been seen in past years.
Emotional torture and divorce are other evil effects of dowry system.
Solution: The solution to stop the practice of this evil system is in our hands only.

People should stop discrimination between a boy and a girl.
Girls should also be allowed to have their education and proper knowledge.
Awareness must be created and for these people with the help of mass media.
Last, but not the least, parents should change the thoughts of dowry from their mind and children should stand against their family for doing this.

9. Sati System (Sati Practice)

Introduction: Sati system or pratha is one of the cruelest, evil, inhuman and immoral social practices prevailing in our country.

Sati system refers to the act of committing suicide by the widowed women on the funeral pyre of his husband.  This is an inhuman act.

In 1987, Roop Kanwar committed sati at the age of 18. After this incident, both the State and the Central Government enacted acts to abolish the Sati system.

Disadvantages: The main disadvantages are:

Sati System in itself is an inhuman practice.
Women are deprived of their basic right to live their life.
Sati system also shows the domination of men over the women.
Sati system reduces the self respect of women and brings down the status of women in the society.
Causes: The causes behind the Sati system are:

To maintain the status: As people of high caste were not allowed to marry with low caste, so after the death of her husband, she was burned alive only to save the status
Sati was also committed to save her sexuality with the other member of the society.
Sati was also practiced by women to show her love and devotion towards her husband.
In the backward areas where widows were treated as untouchables were forced to commit sati.
Solution: The solutions for the evil practice of sati are:

Educating the people through mass communication.
Changing the mind of people that a widow person cannot marry with anyone.
Government has already enacted the Sati Prevention Law. Sati Practice is illegal in India.  The evil is rapidly diminishing from the Indian Society. However, awareness has to be created to stop the sati practice completely.

10. Alcoholism

Introduction: Alcoholism is also known as Alcohol-use-disorder. It is general term for the problems of uncontrollable consumption of alcohol. It deteriorates the health of the drinker and in medical term, it is considered a disease.

Causes: There are a numerous causes or reasons for alcohol dependence or addiction of alcohol or alcoholism, such as:

Childhood incident which affects badly (trauma),
Peer pressure,
Difficult upbringing and childhood,
Easy availability of alcohol,
Showing off in front of friends,
Spending most of the times with different types of people who are already addicted to alcohol.
Disadvantages: The disadvantage of alcoholism is far more than imagined. They are:

It hampers the drinker in both ways, physically and mentally.
Alcoholism can cause cancer in any parts of the body mainly in kidney, liver, and stomach etc.
It also hampers the digestive system of the body.
Alcoholism can also create depression and behavioral change. This can affect his personal life and his relationships with friends and families.
Solution: The solutions are:

There are many institutions who are working behind the solving the problem of alcohol addiction and Government is also not far behind in this.
Detoxification of the body,
Establishment of rehabilitation and counselling centres for alcohol addicted patients,
It is very important that patient is willing to quit the habit of alcohol. Otherwise any detoxification or rehabilitation also will not able to solve the problem of alcohol addiction.

11. Superstition

Introduction: Superstition refers to the irrational beliefs of supernatural forces. Superstition is one of the major social issues affecting the entire country.

It’s a belief of human beings that there are some supernatural causes behind the bad events. Science doesn’t believe in this type of supernatural causality because science always tries to give scientific explanation for every event. But, deep down inside human beings have their own belief.

There are many superstitions prevailing in the country. Human beings have the tendency to believe bad before the good.

Reason: The main reason behind superstitions is:

Fear: Fear is the main obstacles for everything. Superstition arises due to human fear.
Lack of Knowledge: Basically superstation arises due to lack of knowledge.
Religion, tradition and social practices are others causes of superstition.
Disadvantages: The major disadvantages of being superstitious are:

Fear: People start to think less broadly and always develop constant fear in mind. This fear affects not only the individual but also his family and society.
Waste time and energy: People waste of much time and efforts.
People stop for few seconds whenever they sneeze. All these arise due to human fear and imagination.
Solution: The main solution is to get knowledge and education because knowing nothing causes fear in mind which ultimately arise superstition.

By adjusting or gaining knowledge, mind can develop the reason behind the occurrence of superstition and one can understand very well that these things doesn’t affect anybody’s life.

Also by being always positive, one can get rid of those superstitions.

12. Sanitation and cleanliness

Introduction: Sanitation and cleanliness is a basic problem and one of the important social issues of our country. People should clean their areas and take care of personal hygiene to stay healthy and away from any diseases.

People should clean the areas of keeping food; clean their area of staying to promote cleanliness. People should maintain adequate sewage disposal system so that the public health is not put at risk.

Disadvantages: There are many casualties of not having sanitation and proper cleanliness.

People suffer from various diseases such as diarrhea, malnutrition, dengue, malaria and many more.
It also suffers children’s development.
Reason: The major reason behind this is the carelessness and laziness of people themselves. The people themselves create the problem of dirt and unhealthy environment.

People think of their own only and do not think of others. People do not mind to throw garbage in open areas which may negatively affect the environment.

Solution: The solution is in the hands of the people itself.

People have to start to make their area clean and stay healthy.
People should make a proper area for sanitation so that public health will not suffer.
Mass awareness programmes are already initiated by different institutions, organisations and government bodies to save human race.

13. Religious conflicts

Introduction: Religious conflicts are the most harmful social issues of today. Sometimes violence, war, conflict, etc. arises because of religious fanaticism.

Causes: The causes are briefly discussed as follows:

Difference in beliefs: People belonging to different religions have difference in their beliefs. This difference often leads to conflict.
Poor upbringing: The religious belief of a person has its root in his childhood. People learn what they see. If their ancestors were intolerant towards other religions, then they also do the same thing. Human beings themselves create religious violence.
Lack of education: Illiterate people can be easily mis-guided by people who want to spread violence in the name of religion.
The mindset of some people who think other religions as small often leads to communal conflict. These people try to dominate over people of other religion.
Negative effects: Sometimes conflicts between communities leads to violence and crimes. People become fearful and it affects the overall progress of the country. The lack of communal harmony in society leads to disunity.

Solutions: The solution for religious violence is in the hands of the people only. People should gain proper knowledge and develop better understanding. By removing the thoughts of cruelty, one can correctly judge what’s right or wrong. Awareness must be created and for this mass media will be very useful.

14. Beggary:

Introduction: Beggary is another social problem in our country. People who are in extreme situation of need and poverty are called beggars. The state of being a beggar is called beggary.

Causes: There are many causes behind the beggary problem in India. Some of the reasons behind beggary are poverty, unemployment, illiteracy, social customs, physical disability, mental state, disease and many more.

Impacts and effects: The main disadvantages of beggary is that

Beggars largely depend on what they get from the people and this is infact a big problem because they start to depend totally on this and stop finding any other source of income.
Now, they have become burden to the society and they infact forcefully made their children to do the same.
The cruelest part of beggary is that they sometimes allow doing anything to their own body for money. They are sometimes forced to cut their hands or legs.
Solution: Government has to take large initiatives to remove the problem of beggary from the society like providing job security, recruiting more employees in the Governmental sectors and many more. Beggary problem can also be in control if the children who are begging can be put in the Govt. schools for education because education is the main key to eradicate any social problem.

15. Juvenile delinquency

Introduction: Juvenile delinquency is also termed as Teenage Crime. Basically, juvenile delinquency refers to the crimes committed by minors. The crimes by teenage boys or girls are generally done without having proper knowledge of it as they know very little about the world.

Negative effects:  The crimes by minors affects not only the children but to the family  and the society. Children’s are the future generations of the country.  Education of the children is hampered and the status and reputation of the family also goes down. People become less secured and there is always a sense of tension and distress.

Causes: There are numerous reasons behind Juvenile delinquency, such as:

Lack of knowledge: They know very little about the outside world. They sometimes commit crime unknowingly.
Trauma: Trauma of any childhood or teenage incident may have negative effect on mind.
Violent films and movies: Watching any stuff like murder, violence, etc. may again negatively affect the mind of the teenager.
Family Disturbance also cause for the crime.
Solutions: There are many organisations who deal with the problem of Juvenile delinquency. They are established to help those children who are involved in it. They increase their thinking ability and decision making skills. They start to understand the meaning of Juvenile delinquency and the results of it. There are rehabilitation centres and consultancies also run by the Government who treat those children and make them a good person.